receptai
Kvapnios, sultingos, plėšomos namuose rūkytos putpelės bus skanios ir šiltos, ir šaltos.
Pirmiausia išverdame marinatą iš vandens, druskos, cukraus, acto, pipirų ir lauro lapų. Nukeliame jį nuo ugnies. Marinatui atvėsus sudedame stambiai supjaustytas česnako skilteles ir merkiame nuplautas putpeles. Marinate paliekame per naktį arba mažiausiai 2 valandom.
Ištraukiame putpeles iš marinato. Nusausiname. Rūkome grilyle 100°C su deflektoriumi ir vandens vonele. Rūkome 1-1,5 valandos. Po 1 val. putpelės būna labai sultingos ir super minkštos, bet sparneliai dar nenusilupa. Po 1,5 val. jau pilnai plėšomos.
Jums reikės:
1 kg putpelių
1 l vandens
20 g druskos
30 g cukraus
1 šaukšto acto
juodųjų ir kvapniųjų pipirų žirnelių
lauro lapų
3 česnako skiltelių
RŪKYTOS PUTPELĖS
Visus ingridientus sumaišome ir dedame nuplautą ir nusausintą mėsytę. Marinuojame 3-4 val.
Kepame griliuje, suvėrus ant iešmelių. Kol kepa mėsa, likusį marinatą pakaitiname, įdedame šaukštelį krakmolo, kad sutirštėtų ir turime nuostababiai kvapnų padažą. Mums labai skanu su ryžiais ir žaliom salotom su daug daug laimo.
Jums reikės:
1 kg putpelių krūtinėlių
250 ml kokosų pieno
1 žaliosios citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės
gabalėlio smulkintos imbiero šaknies
šaukšelio maltų ciberžolių
žiupsnelio aitriųjų paprikų
1 šaukšelio nerafinuoto cukranendriu cukraus
druskos
PUTPELIŲ KRŪTINĖLĖS INDONEZIETIŠKAI
2 porcijoms
Padažą galima pasidaryti iš anksto ir laikyti šaldytuve. Jis puikiai tinka ir su šiomis salotomis, ir su kitomis daržovėmis. Šaldytuve jis puikiai stovės kelias dienas. Mums šis padažas patinka ir šiltas.
Nusiplaukime salotų lapelis, ridikėlius, agurką, krapus, svogūnų laiškus. Išsivirkime putpelių kiaušinius ir nusilupkime. Viską susidėkime į lėkštę ir valgykime su padažu.
Visus produktus skirtus padažui sudėkime į nedidelį puodą ir ant lėtos ugnies pakaitinkime, kol visi sūriai išsilydis. Prieš apipilant salotas, atvėsinti.
Jums reikės:
12 putpelių kiaušinių
jaunų salotų lapelių mišinio
ryšelio ridikėlių
agurko
svogūnų laiškų, krapų
PADAŽUI
100g sūrio su mėlynuoju pelėsiu
100g lydyto sūrelio (pvz. "Mildutė")
stiklinės neriebios grietinėlės
VITAMININGOS SALOTOS SU MĖLYNOJO PELĖSIO SŪRIO PADAŽU
Dėl gana storos kiaušinių plėvelės po lukštu kartais juos sunku nulupti.
Pirmiausia išvirtus kiaušinius staigiai atvėsinkime šaltu vandeniu. Putpelės kiaušinį sėkmingai nulupsime, jei spausdami pavoliosime jį lėkštėje ir sutraiškysime visą lukštą. Tuomet lengvai jį “nuvyniosime”.
Jei reikia nulupti daug kiaušinukų vienu metu, atvėsinkime juos šaltu vandeniu, nupilkime jį. Uždengę puodą, kuriame jie virė, gerai papurtykime, kad visi kiaušiniai sudužtų, ir vėl užpilkime šaltu vandeniu. Taip kiaušinius lengvai nulupsime.
Jums reikės:
Virtų putpelių kiaušinių
KAIP LENGVIAUSIA NULUPTI PUTPELIŲ KIAUŠINIUS
Atsipirks visos pastangos iškepti nepjaustytas putpeles ant taurelių. Mėsytė bus sultinga ir itin minkšta.
Iš vandens, druskos, cukraus, acto, juodųjų ir kvapniųjų pipirų žirnelių, lauro lapų išverdame marinatą. Jam atvėsus, sudedame stambiai supjaustytas česnako skilteles ir įmerkiame nuplautas putpeles.
Marinate paliekame per naktį arba mažiausiai 2 valandoms.
Kiekvienai putpelei paruošiame po puodelį ar taurelę, ant kurios ją kepsime. Į taurelę įpilame alaus, vyno arba sultinio. Užpildome du trečdalius taurelės, o į vidų įdedame skiltelę česnako ir pipirų. Ant jos "užsodiname" putpelę. Taureles su putpelėmis sustatome į karščiui atsparų indą ir pašauname į orkaitę (galima kepti ir grilyje su dangčiu).
Kepame apie valandą. Iškepusias atsargiai išimame ir paliekame pastovėti kelias minutes. Taip keptos putpelės bus labai sultingos ir nuostabiai skanios.
Jums reikės:
nepjaustytų putpelių
1 l vandens
25 g druskos
30 g cukraus
1 šaukšto acto
3 česnako skiltelių
juodųjų ir kvapniųjų pipirų žirnelių
lauro lapų
ANT TAURELIŲ KEPTOS PUTPELĖS
Kiekvienas puikiai žino, kas yra skaniai išvirtas kiaušinis. Tik pabandykite ir jums tikrai pavyks!
Iš šaldytuvo išimtus putpelių kiaušinius nuplauname ir dedame į nedidelį puodą. Užpilame šaltu vandeniu. Viryklėje nustatę didžiausią kaitrą, užverdame ir iškart išjungiame. Kiaušinius tame vandenyje paliekame:
• 5 sekundes, jei norime, kad tryniai liktų skysti;
• 1 minutę, jei norime, kad tryniai būtų minkšti;
• 2 minutes, jei norime, kad tryniai būtų kieti.
Palaukus norimą laiką, nedelsdami užliejame šaltu vandeniu. Palaikę minutę, jį nupilame, gerai papurtome uždengtą puodą su kiaušiniais, kad visi sudužtų, ir vėl užpilame šaltu vandeniu. Taip kiaušinius lengvai nulupsime.
Jums reikės:
putpelių kiaušinių
KAIP SKANIAI IŠVIRTI PUTPELIŲ KIAUŠINIUS
Iš nurodyto kiekio produktų gausime 250 ml majonezo.
Kiaušinius nuplauname po šiltu vandeniu ir sumušame į siaurą, aukštą indą. Sudedame visus likusius produktus.
Pamerkiame elektrinį trintuvą iki pat indo dugno ir plakame traukdami į viršų. Nuleidžiame ir vėl plakame keldami į viršų. Majonezas susiplaks vos per 1-2 minutes.
Garstyčių ir druskos kiekį koreguokite pagal savo skonį. Daugiau garstyčių suteiks daugiau aštrumo. Atsargiai su citrinos sultimis - jos skystina majonezą. Majonezas šaldomas sutirštės ir taps puresnis.
Paruoštą majonezą laikykime šaldytuve ir suvartokime per 2-5 dienas.
Jums reikės:
6 putpelių kiaušinių
150 ml extra light alyvuogių aliejaus arba kito neutralaus skonio aliejaus
1 šaukštelio garstyčių
1-2 šaukštų citrinos sulčių
žiupsnelis druskos
pusė šaukštelio cukraus
NAMINIS MAJONEZAS SU PUTPELIŲ KIAUŠINIAIS
Šis užkandis taps pagrindine susibūrimo pokalbių tema. Apsilaižysite pirštelius! Jei neturite granatų sirupo, pakeiskite jas citrinos sultimis su šaukšteliu cukraus.
Putpelių šlauneles apšlakstome aliejumi, supilame granatų sirupu, paskaniname raudonėliais, druska, pipirais. Paliekame 30 minučių pasimarinuoti. Galima palikti ir per naktį šaldytuve.
Kepkime keptuvėje po kelias minutes iš kiekvienos pusės. Šios šlaunelės labai skanios tiek šiltos, tiek atvėsusios.
Jums reikės:
putpelių šlaunelių
šaukšto granatų sirupo
šaukšto alyvuogių aliejaus
šaukštelio saldžiųjų paprikų mitelių
šaukštelio raudonėlio
druskos, pipirų
PUTPELIŲ ŠLAUNELIŲ UŽKANDIS
4 porcijom
Sotus ir sveikas patiekalas pilnas skonio ir prisotintas baltynų, vitaminų ir mineralų. Suteiks sotumo jausmą ir neapsunkins kūno. Šiomis salotomis pamaitinsite net ir vyrus tiek per pietus, tiek ir vakare.
Nuplaukime ir išvirkime lęšius. Kartais naudojame ir garuose virtus bei koncervuotus lęšius. Nuplaukime špinatus ir ridikėlius. Supjaustykime juos.
Šoninę supjaustykime nedideliais gabalėliais ir kepinkime. Kai gražiai apskrus, suberkime lęšius ir maišydami sušildykime. Paskaninkime pipirais ir jei reikia druska. Išdėliomime šiltus lęšius su šonine į lėkštes. Toj pačioj keptuvėje muškime putpelių kiaušinius ir kepkime. Jei keptuvė storapadė, tai iš kart ją galima nuimti nuo ugnies ir šiek tiek palaukti. Putpelių kiaušinio baltymas susitrauks, o trynys liks minkštas. Kiaušinius sudėkime ant lęšių. Tuomet apdėkime viską špinatais, ridikėliais. Paskaninkime šviežiai maltais juodaisiais pipirais, druska, krapais ir svogūnų laiškais.
Jums reikės:
12 putpelių kiaušinių
200 g virtų (koncervuotų) lešių
šoninės
100 g špinatų
ryšelio ridikėlių
krapų, svogūnų laiškų
druskos, pipirų
ŠILTOS LEŠIŲ SALOTOS SU KEPTAIS PUTPELIŲ KIAUŠINIAIS
Tai - greičiausias putpelių paruošimo būdas, kuriam nereikia jokio marinavimo. Svarbiausia kepti sausoje keptuvėje ir gerai prislėgti.
Putpeles perkerpame žirklėmis per stuburą. Išplauname ir būtinai nusausiname. Įtriname druska, pipirais ir kmynais.
Įkaitiname keptuvę storu dugnu. Į įkaitusią, sausą keptuvę dedame putpeles oda žemyn ir gerai prislegiame. Kepdama mėsa išleis sultis ir riebalus. Prislėgti būtina, kitaip putpelė nesilies su keptuve ir neiškeps! Kepame ant gana kaitrios ugnies, kol apskrus. Apverčiame, įpilame šlakelį baltojo vyno ir įdedame šaukštelį sviesto. Vėl prislegiame. Kepame, kol išgaruos skystis.
Patiekiame karštas su mėgstamomis daržovėmis.
Jums reikės:
išskleistų putpelių
šaukšto sviesto
kelių šaukštų balto vyno arba balto vyno acto
kmynų
druskos, pipirų
PUTPELĖS TABAKA
24 vieno kąsnio sumuštinukams. Užkandis netikėtiems svečiams - per dešimt minučių arba suneštinio vaičių stalo staigmena. Nuplauname ir išverdame putpelių kiaušinius. Nulupame juos ir perpjauname per pusę. Ant krekerio tepame po pusę šaukštelio ikrų kremo, ant jo patupdome po kiaušinuko pusę. Dedame į burokėlių lapelių patalus ir dedame ant stalo. Visada skanu. Kaip skaniai išvirti putpelių kiaušinius Kaip lengvai nulupti putpelių kiaušinius
Jums reikės:
pakelio putpelių kiaušinių (12vnt.)
indelio ikrų kremo
neutralaus skonio krekerių
jaunų burokėlių lapelių ar grąžgarščių
EXPRESS VAIŠĖS SU PUTPELIŲ KIAUŠINUKAIS
Vaisių ir uogų kokteilis bus maistingesnis, jei ruošdami įmušime kelis putpelių kiaušinius.
Iš išvardintų produktų išeis 2 glotnučio porcijos.
Sudedame visus produktus į kokteilių trintuvę ir plakame, kol pasidarys purus, glotnus gėrimas.
Jums reikės:
6 putpelių kiaušinių
pora saujų mėgstamų uogų (juodųjų serbentų, braškių, aviečių, mėlynių)
1 banano
2 šaukštų linų sėmenų
vandens
PUTPELIŲ KIAUŠINIAIS PRATURTINTAS UOGŲ GLOTNUTIS
Įspūdingas kiaušinių užkandis! Papuošia ir pagyvina kiekvieną užkandžių lėkštę ir nepalieka abejingų.
Burokėlį nuplauname, nulupame ir sutarkuojame burokine tarka. Sudedame į puodą kartu su kitais produktais ir užverdame. Marinatą kaitiname 5 minutes ir paliekame atvėsti. Atvėsusį nukošiame.
Putpelių kiaušinius išverdame, nulupame, sudedame į sterilų stiklinį indą ir užpilame šiltu marinatu. Kiaušinius galima valgyti jau po dviejų valandų. Kiaušiniai bus švelniai marinuoti ir itin aromatingi. Laikant ilgiau, skonis stiprės.
Po dviejų valandų indą sandariai uždarome ir dedame į šaldytuvą. Šitaip marinuotus kiaušinius šaldytuve galime laikyti kelias savaites.
Patarimai, kaip lengvai nulupti putpelių kiaušinius
Jums reikės:
24 putpelių kiaušinių
150 ml vandens
150 ml obuolių acto
nedidelis burokėlis
10 g druskos
60 g cukraus
2 gvazdikėliai
juodųjų pipirų žirnelių
lauro lapų
BUROKĖLIŲ SULTYSE MARINUOTI PUTPELIŲ KIAUŠINIAI
Klasikinės salotos iš saulėtosios pietų Prancūzijos ypač tinka lengviems pietums ar vakarienei. Šios salotos spalvotos, maistingos ir stebėtinai ryškios, o dėl putpelių kiaušinių jos pavirs tiesiog įspūdingomis.
Pasūdytame vandenyje atskirai išverdame bulves, šparagines pupeles ir kiaušinius. Nusunkiame ir atvėsiname. Bulves ir kiaušinius nulupame.
Šparagines pupeles, bulves, pomidorus supjaustome vidutinio dydžio gabalėliais, saldžiąją papriką - juostelėmis, putpelių kiaušinius perpjauname per pusę.
Garstyčias sumaišome su citrinų sultimis, beriame druskos, pipirų, įdedame medaus. Viską intensyviai sumaišome vis pildami aliejų, kol pasidarys vienalytis padažas. Suberiame labai smulkiai sukapotą česnaką.
Salotų lapus suplėšome, likusias daržoves dedame ant jų. Pilame padažą ir išmaišome. Ant viršaus dedame tuno, putpelių kiaušinius, kaparėlius ir alyvuoges.
Valgome vienas ar su šviesia duona.
Jums reikės:
12 putpelių kiaušinių
2 bulvių
250 g šparaginių pupelių
2 pomidorų
1 saldžiosios paprikos
indelis konservuoto tuno
salotų lapų
alyvuolių, kaparėlių
PADAŽUI
5 šaukštų citrinos sulčių
15 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukštelio garstyčių
1 šaukštelio medaus
skilteles česnako (nebūtinai)
druskos, pipirų
NICOS SALOTOS SU PUTPELIŲ KIAUŠINIAIS
Šis užkandis pakelia silkę į aukštumas ir atgaivina ruginę duoną. Tikra tradicijų puota tikrom šventėm.
Išverdame putpelių kiaušinius, nulupame ir perpjauname pusiau.
Obuolį nulupame ir sutarkuojame smulkiais šiaudeliais. Labai smulkiai supjaustome porą. Obuolius ir porą sumaišome su grietine (mes nesūdome, nes druskos pakanka nuo silkės). Supjaustome ruginę duoną vieno kąsnio sumuštiniams, silkės file - nedideliais gabalėliais.
Imame riekelę duonos, tepame grietinės užtepo, dedame gabalėlį silkės ir pusę kiaušinio. Pabarstome krapais. Taip sutepame visus sumuštinukus ir valgome.
Jums reikės:
pakelio putpelių kiaušinių (12vnt.)
silkės filė
ruginės duonos
nedidelio obuolio
gabalėlio poro arba kelių svogūno laiškų
200 g grietinės
krapų
SILKĖS KĄSNELIAI SU PUTPELIŲ KIAUŠINIAIS
Putpelių mėsa ar kauliukai tinka kvapniam sultiniui virti, apie kurį pagalvojus kyla nostalgiški vaikystės prisiminimai.
Viską sudėti į puodą, užvirti, virti mažiausiai valandą. Rekomenduojame virti 3-5 val. ant silpnos ugnies. Sultiniui šiek tiek atvėsus, nukošti.
Valgykime su skrebučiu arba panaudokime sriubai ar padažui. Perteklių galima užšaldyti ir naudoti vėliau.
Jums reikės:
kelių putpelių/putpelių šlaunelių/putpelių kauliukų likusių nuo krūtinėlių
2 morkų
2 svogūnų
2 salierų stiebų
2 lauro lapų
petražolių, čiobrelių
juodų ir kvapniųjų pipirų grūdeliais
druskos
KVAPNUS PUTPELIENOS SULTINYS
Aromatingos putpelių krūtinėlės, kurioms paruošti reiks vos 15 minučių.
Nuplautas ir nusausintas putpelių krūtinėles apvoliojame miltuose, pakepiname keptuvėje su šlakeliu aliejaus, bet iki galo neiškepame. Beriame druskos, pipirų. Viską paliekame keptuvėje.
Ant beveik iškeptos krūtinėlės užtarkuojame citrinos žievelę, išspaudžiame citrinos sultis, suberiame smulkintus čiobrelius, supilame vyną ir medų. Keptuvę uždengiame ir patroškiname 2-5 minutes.
Nukeliame nuo ugnies, įdedame sviesto ir palaukiame, kol ištirps.
Patiekiame su citrinos griežinėliu ir ryžiais arba bulvėmis.
Jums reikės:
1 kg putpelių krūtinėlių
3-4 šaukštų miltų
1 citrinos
šviežių čiobrelių
1 taurės balto sauso vyno
1 šaukšto medaus
50 g sviesto
druskos, pipirų
aliejaus kepimui
PUTPELIŲ KRŪTINĖLĖS SU CITRINA IR ČIOBRELIAIS
Iškepusius pusryčius apibarstome kapotomis petražolėmis ir valgome kol neatšalo.
Avokadus perpjauname pusiau, išimame kauliuką. Pievagrybius nulupame, išpjauname jų kotelius.Grybus su avokadais aptepame alyvuogių aliejumi, apibarstome druska ir pipirais ir sustatome į skardą.
Kiekvieną avokado ir grybo ertmę išklojame plonai pjaustytu kumpiu, palikdami nedidelį įdubimą putpelės kiaušiniui įmušti. Pašauname kepti į įkaitintą 180°C orkaitę 10 minučių.
Po dešimties minučių kepimo indą ištraukiame ir į kiekvieną avokado ir grybo ertmę įmušame po putpelės kiaušinį. Geriausiai putpelių kiaušinukai telpa į kiek didesnes grybų kepurėles, iš mažesnių gali išbėgti dalis baltymo. Kiaušinius apibarstome maltais pipirais ir pjaustytomis aitriosiomis paprikomis. Dabar viską dar kartą pašauname į orkaitę 10 minučių.
Jums reikės:
12 putpelių kiaušinių
2 avokadų
4 pievagrybių
12 juostelių plonai pjaustyto kumpio
druskos, pipirų, aliejaus
aitriosios paprikos, petražolių
KEPTI PUTPELIŲ KIAUŠINAI AVOKADUOSE IR PIEVAGRYBIUOSE
Jau klasikiniu tapęs, mūsų šeimos nuolat gaminamas patiekalas savaitgalio ar šventiniams pietums.
Į keptuvę dedame 10 g sviesto. Apkepiname salierų stiebus, nuluptas, bet nesmulkintas česnako skilteles, šalaviją. Dedame į puodą, kuriame troškinsime putpeles.
Nuplautas ir nusausintas putpeles pavoliojame miltuose ir pakepiname keptuvėje su likusiu sviestu, kol gražiai pagels. Išimame iš keptuvės ir sudedame į puodą prie apkeptų daržovių.
Pagardiname prieskoniais, supilame vermutą. Galima įpilti šiek tiek vandens. Uždengiame puodą ir troškiname ant silpnos ugnies apie 45 minutes arba 1 valandą orkaitėje.
Valgykite su šiek tiek patroškintomis sezoninėmis daržovėmis arba virtomis bulvėmis.
Jums reikės:
8 putpelių
60 g sviesto
2 šaukštų miltų
1 česnako galvos
2 salierų stiebų
150 ml balto saldaus/sauso vermuto
ryšulėlio šalavijų
druskos, pipirų, muskato riešuto
PUODE TROŠKINTOS PUTPELĖS SU ŠALAVIJAIS IR VERMUTU
Putpeliena yra gana įprasta rytų Azijoje. Egzotiškas padažas atskleidžia savitą šios egzotiškos mėsos skonį. Būtinai pabandykite!
Pirmiausia paruošiame padažą. Į nediduką puodą supilame pomidorų pastą, medų, cukrų, actą, sojos padažą, įtarkuojame česnako, imbiero. Užverdame. Krakmolą užpilame puse stiklinės vandens ir maišydami supilame į padažą (arba sudedame "Sweet chili" padažą). Verdame vos minutę, nukeliame nuo ugnies.
Nuplautas putpelių krūtinėles užpilame padažu, išmaišome, kad juo pasidengtų visa mėsa. Sudedame į skardelę. Šauname į iki 180⁰C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20 minučių, kol gražiai paruduos.
Patiekiame su virtais ryžiais ir žaliųjų dumblių salotomis.
Padažas iš: Žiupsnelis druskos
Jums reikės:
putpelių krūtinėlių
2 šaukštų pomidorų pastos
2 šaukštų medaus
1 šaukšto rudojo cukraus
1 šaukšto vyno acto
čili pipirų
4 šaukštų sojos padažo
imbiero, česnako, rūkytos paprikos
1 šaukšto kukurūzų krakmolo (arba 2 šaukšto Sweet chili padažo)
LIPNIOS PUTPELIŲ KRŪTINĖLĖS
Laiko patikrintas receptas! Šios sultingos, nuostabiai skanios putpelės nepalieka nė vieno abejingo. Galima kepti keptuvėje, orkaitėje arba grilyje.
Puode sumaišome cukrų, vyną, citrinų sultis, imbierą, sojų padažą ir užverdame. Kaitiname keletą minučių, kol padažas sutirštės. Nuimame nuo viryklės ir įpilame aliejaus. Padažą galima pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve.
Putpeles išskleidžiame: perkerpame žirklėmis per stuburą, išplauname. Tuomet pasūdome, pabarstome pipirais, pašlakstome putpelių taukais arba aliejumi. Kepame iš karto, vis patepdami padažu. Taip iškeptos putpelės būna sultingos su labai skania saldžiarūgšte plutele.
Jums reikės:
Išskleistų putpelių
druskos, pipirų, aliejaus
KEPIMO PADAŽUI
200 g rudojo cukraus
100 ml sauso vyno
2 šaukštų citrinų sulčių
1 šaukšto smulkinto imbiero
80 ml sojų padažo
100 ml aliejaus
IŠSKLEISTOS GLAMŪRINĖS PUTPELĖS
Labai greitai pagaminamas patiekalas! Vienai karšto užkandžio porcijai pakaks 3 krūtinėlių. Pagrindinio patiekalo porcijai siūlome 5-6 krūtinėles.
Putpelių krūtinėles su prieskoniais marinuojame 30 minučių (galima palikti šaldytuve per naktį). Suveriame ant iešmelių ir kepame grilyje arba keptuvėje storu dugnu.
Rekomenduojame kepti po 3 min iš abiejų pusių. Svarbu krūtinėlių neperkepti.
Jums reikės:
putpelių krūtinėlių
provanso žolelių
šlakelio balto vyno
šlakelio alyvuogių aliejaus
skiltelės česnako
druskos, pipirų
PUTPELIŲ KRŪTINĖLIŲ IEŠMELIAI
4 žmonėms
Nuostabiai lengvas saldumas su lašeliu rūgštelės dėl putpelių kiaušinių pavirsta švelniu kremu. Užtenka mažos elegantiškos taurelės. Tikra puota iš mūsų miškų ir pievų.
Įsitikinkime, kad kiaušiniai yra švieži ir nepažeisti. Nuplaukime po tekančiu, šiltu vandeniu. Viską suplakime trintuve. Ir iš karto suvartokime.
Jums reikės:
8 putpelių kiaušinių
šauksto medaus
saujos spanguolių
JĖGAS ATSTATANTIS KOKTEILIUKAS
Šis gardus ir maistingas citrininis kremas - lengvas, dieviško skonio desertas. Ypač tinka vaikams, nes yra pagamintas su medumi ir putpelių kiaušiniais.
Nuo citrinų nutarkuojame geltonąją žievelę ir išspaudžiame sultis. Sultis užpilame ant medaus ir jį ištirpiname. Putpelių kiaušinius įmušame į nedidelį puodą, supilame citrinų sultis su medumi ir žievele, sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą.
Didesniame puode užverdame vandenį, į jį statome puodą su paruoštais ingredientais. Kremą verdame garų vonelėje nuolat maišydami. Kremo užvirti nereikia, kaitinamas jis sutirštėja per 10 minučių. Paruoštas citrinų kremas turi būti grietinės konsistencijos, aušdamas jis dar labiau tirštėja.
Citrininį kremą valgome atvėsusį. Šaldytuve jį galime laikyti iki kelių savaičių.
Šaltinis:Sezoninė virtuvė
Jums reikės:
12 putpelių kiaušinių
100 g natūralaus medaus
60 g sviesto
2 nedidelių citrinų
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
CITRININIS KREMAS "LEMON CURD" SU MEDUMI
Keptas rozmarinas įgauna labai pikantišką ir daug švelnesnį skonį nei šviežias.
Nuo rozmarino šakelių nuskiname lapelius, palikdami tik viršūnėlę. Ant šakelių suveriame krūtinėles (galima ir su kauliuku, ir be jo). Vėrinukus dar pabarstome rozmarino lapeliais, kapotais česnakais, druska, pipirais, apšlakstome vynu ir aliejumi. Palaikome mažiausiai pusę valandos. Kuo ilgiau laikysime, tuo stipresnis bus rozmarino skonis ir kvapas.
Kepkime grilyje ar keptuvėje po 3 minutes iš abiejų pusių.
Valgykime kaip karštą užkandį ar kaip pagrindinį patiekalą su keptomis sezoninėmis daržovėmis.
Jums reikės:
putpelių krūtinėlių
šviežių rozmarino šakelių
česnako skiltelės
šlakelio balto vyno (nebūtina)
šlakelis alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų
PUTPELIŲ KRŪTINĖLĖS ANT ROZMARINO ŠAKELIŲ
Lengvos, bet sočios, kanapių aliejumi pagardintos salotos draugų kompanijai.
Virtas bulves su lupenomis atvėsinkime, nulupkime ir supjaustykime kubeliais, ridikėlius – griežinėliais, šparagus – kelių centimetrų gabalėliais. Visus produktus sudėkime į mėgstamiausią dubenį.
Apipilkime užpilu iš garstyčių, aliejaus, druskos ir pipirų. Palikime salotas pusvalandžiui pasimarinuoti.
Gausiai pagardinkime kanapių branduoliais ir valgykime.
Jums reikės:
3 virtų bulvių
5 ridikėlių
ryšelio garintų šparagų
6 skystai virtų putpelių kiaušinių
šaukšto kaparėlių
šaukštelio grūdėtų garstyčių
kanapių sėklų aliejaus
druskos, pipirų
kanapių branduolių
SALOTOS SU RIDIKĖLIAIS, ŠPARAGAIS IR PUTPELIŲ KIAUŠINIAIS
Netradicinis putpelių kiaušinių receptas! Išbandykime Japonijos virtuvės gardumyną. Greita, paprasta ir neįtikėtinai skanu.
Kiaušinukus nuplauname, užverdame ir iškart atvėsiname šaltame vandenyje. Nulupame ir užpilame vandeniu skiesta soja. Paliekame 30 minučių.
Tuo metu ant keptuvės sausai pakepiname sezamo sėklas. Jas truputį patraiškome grūstuvėje, šiek tiek pasūdome.
Ant iešmukų suveriame kiaušinius po du ir lengvai apkepame grilyje. Valgome iš karto šiltus, mirkydami į sezamo sėklų pagardą.
Jums reikės:
12 putpelių kiaušinių
3 šaukštai sojos padažo
3 šaukštai vandens
po 2 šaukštus baltų ir juodų sezamo sėklų
druskos
SOJOS PADAŽE MARINUOTI GRILL PUTPELIŲ KIAUŠINIAI
Mėgstantiems mėtos ir šokolado derinį.
BISKVITAS. Kiaušinius išplakame su cukrumi, palaipsniui pilame vandenį ir plakame tol, kol masė taps labai puri, šviesiai geltonos spalvos. Sumaišome miltus, krakmolą, kakavą ir kepimo miltelius. Persijojame per sietelį ir suberiame į kiaušinių masę. Viską labai atsargiai, lėtai išmaišome, kad neliktų miltų gumuliukų. Pilame į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepame iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Atvėsusį biskvitą perpjauname į 3 lakštus.
SIRUPAS. Sumaišome visus reikiamus produktus.
MĖTINIS KREMAS. Želatiną užpilame 40 g vandens ir paliekame išbrinkti. Į maskarponę sudedame cukrų, mėtų esenciją, maistinius dažus ir viską gerai išmaišome. Atskirai išplakame grietinėlę. Ją pilame į maskarponę su priedais ir viską išmaišome, kol pasidarys vienalytė masė. Supilame ištirpintą želatiną ir išmaišome.
ŠOKOLADINIS KREMAS. Želatiną užpilame 25 ml grietinėlės ir paliekame išbrinkti. Likusią grietinėlę išplakame iki standumo ir pastatome į šaldytuvą. Šokoladą sulaužome gabaliukais, dedame į puodą kartu su sviestu ir ant mažos ugnies ištirpiname. Į karštą šokoladą dedame išbrinkusią želatiną ir maišome, kol ištirps (jei ji sunkiai tirpsta, trumpam pastatykite ant viryklės). Šokoladinę masę atvėsiname ir sudedame grietinėlę, atsargiai išmaišome šaukštu, kad grietinėlė nesukristų.
TORTO GAMINIMAS. Vieną biskvitą sulaistome sirupu, aptepame mėtiniu kremu. Uždedame antrą biskvitą, vėl sulaistome sirupu, aptepame šokoladiniu kremu, uždengiame trečiu biskvitu. Visą tortą padengiame likusiu kremu. Tortą paliekame stingti šaldytuve.
Papuošimui 100 ml šalto vandens sumaišome su 2 arbatiniais šaukšteliais kakavos miltelių. Į gautą tyrelę pamirkome konditerinio šepetėlio galą ir, braukdami per pirštą, aptaškome tortą (taškymo procesą iš pradžių siūlome pabandyti ne ant torto). Papuošiame mėtos lapeliais.
Jums reikės:
BISKVITUI
16 putpelių kiaušinių
12 šaukštų cukraus
8 šaukštų miltų
4 šaukštų kakavos miltelių
2 šaukštų krakmolo
8 šaukštų šilto vandens
2 šaukštelių kepimo miltelių
SIRUPUI
100 ml vandens
8 šaukštų cukraus
1 lašo mėtų esencijos
MĖTINIAM KREMUI
250 g maskarponės
300 ml grietinėlės
3 šaukštų cukraus
10 g želatinos
2 lašų mėtų esencijos
žalių maistinių dažų
ŠOKOLDINIAM KREMUI
100 g juodojo šokolado
125 ml grietinėlės
25 g sviesto
5 g želatinos
ŠVENTINIS MĖTINIS TORTAS SU PUTPELIŲ KIAUŠINIAIS
Druską pakeičiame kokybišku sojos padažu, o mėgstantiems aštriau siūlome valgyti su aštriu saldžiarūgščiu padažu.
Iš visų produktų pagaminame marinatą. Jame turi jaustis visi skoniai: sūrus, saldus, rūgštus ir aitrus. Ruošiame pagal savo ar šeimynykščių skonį. Šlauneles marinuojame 30 minučių. Galime palikti šaldytuve per naktį.
Šlauneles suveriame ant iešmukų ir kepame grilyje po kelias minutes iš kiekvienos pusės. Mėsa švelniai kvepės dūmu ir derės prie žalių salotų. Šios šlaunelės labai skanios tiek šiltos, tiek atvėsusios. Galima valgyti ir su aštriu saldžiarūgščiu padažu.
Jums reikės:
putpelių šlaunelių
kelių skiltelių česnakų
sojų padažo
šlakelio acto
šaukštelio cukrus
šaukšto sezamų aliejaus
žiupsnelio aitriųjų paprikų
AZIJIETIŠKI PUTPELIŲ ŠLAUNELIŲ VĖRINUKAI
Sodrus, sotus, šiltas ir nuostabiai kvepiantis patiekalas kaip prie Lietuvos didikų stalo. Itin patogu patiekti kiekvienam atskirą porciją.
Išskleistas putpeles nuplauname, nusausiname, ištriname cinamonu, pipirais, druska. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus apkepame putpeles iš abiejų pusių, kol apskrus, apie 10 minučių. Uždengiame keptuvę dangčiu ir paliekame, kol ruošime kruopainį.
Išverdame mirkytas perlines kruopas sultinyje ar sūdytame vandyje. Daržoves nulupame, supjaustome nedideliais kubeliais ir suberiame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Po putpelių kepimo keptuvėje likusius riebalus supilame ant pjaustytų daržovių, gardiname druska, pipirais, cinamonu. Pašauname kepti į įkaitintą 180°C orkaitę 15 minučių. Kai daržovės kiek apkeps, jas išmaišome, tarp jų guldome iš anksto apkeptas keptuvėje putpeles bei pašauname kepti dar 15 minučių.
Iškepusias putpeles išimame iš skardos, uždengiame 5 minutėms folija, kad neatauštų. Į keptas daržoves suberiame virtas perlines kruopas ir išmaišome.
Į lėkštes beriame perlinių kruopų su keptomis daržovėmis, o ant viršaus guldome keptą putpelę, iš karto nešame į stalą.
Šaltinis: Sezoninė virtuvė
Jums reikės:
4 išskleistų mėsinių putpelių
alyvuogių aliejaus kep
1 šaukšelio malto cinamono
druskos, pipirų
1 stiklinės perlinių kruopų
2 stiklinių daržovių sultinio arba vandens
2 svogūnų
3 morkų
2 pastarnokų
1 nedidelio šakninio saliero
CINAMONINĖS PUTPELĖS SU PERLINIŲ KRUOPŲ IR ŠAKNINIŲ DARŽOVIŲ KRUOPAINIU
Tobulas, greitas ir sotus patiekalas visai šeimai.
Keptuvėje pakepiname šoninės gabalėlius, kol jie taps traškūs. Grietinėlę, putpelių kiaušinių trynius, išspaustą česnaką suplakame dubenyje, paskaniname prieskoniais, įtarkuojame kietąjį sūrį.
Į išvirtus, nusausintus makaronus supilame keptą šoninę su visais riebaliukais, išmaišome ir supilame putpelių kiaušinių trynių masę su priedais. Nuo karščio ji taps šilkiniu padažu. Viską kruopščiai išmaišome, kad kiekvienas spagečio kraštelis pasidengtų padažu.
Puošiame smulkintomis petražolėm, tarkuotu sūriu ir pipirais.
Jums reikės:
24 putpelių kiaušinių trynių
300 g spageti makaronų
100 g kietojo sūrio
200 g vytintos šoninės
200 g grietinėlės
česnako skiltelės
druskos, pipirų, muskato riešuto
alyvų aliejus kepimui
petražolių
PUTPELIŲ KIAUŠINIŲ PASTA CARBONARA
Tradicinis kiaušinių užkandis ar salotų papildas, kurio receptai randami senose maisto gaminimo knygose.
Išverdame marinatą iš vandens, druskos, cukraus, acto, juodųjų ir kvapniųjų pipirų žirnelių, lauro lapų. Atvėsiname.
Virtus ir nuluptus kiaušinius dedame į sterilų stiklinį indą ir užpilame marinatu. Kiaušinius galima valgyti jau po dviejų valandų.
Po dviejų valandų indą sandariai uždrome ir laikome šaldytuve. Suvartoti per savaitę.
Jums reikės:
putpelių kiaušinių
1 l vandens
25 g druskos
30 g cukraus
1 šaukštas acto
juodųjų ir kvapniųjų pipirų žirnelių
lauro lapų
MARINUOTI PUTPELIŲ KIAUŠINIAI
Jums reikės:
Ruošimo eiga